De Rotterdam

History Wilhelminapier

De Wilhelminapier is een internationale hotspot waar de dynamiek van wonen, werken en recreëren in de stad volledig tot zijn recht komt. OVG, KPN, Havenbedrijf Rotterdam en Holland America Line hebben hier kantoren gevestigd, het aanbod van meer dan 1.400 appartementen en penthouses brengt mensen samen. 

De Wilhelminapier is vernoemd naar Koningin Wilhelmina. In 1890 bezoekt zij op tienjarige leeftijd, als troonopvolger van Willem III, voor het eerst het havengebied van Rotterdam. Dat maakt grote indruk en naar aanleiding daarvan wordt de Prinsessekade omgedoopt tot Wilhelminakade.

Van 1873 tot 1978 heeft de Holland America Line de pier in gebruik als scheepsterminal. Hier vandaan vertrekken passagiers naar Noord-Amerika en Canada. Vooral eind 19e eeuw is het druk op de pier wanneer het landverhuizervervoer een hoogtepunt kent. Tussen 1870 en 1900 maken meer dan 90.000 kajuitpassagiers en 400.000 derdeklassepassagiers de overtocht op zoek naar een beter bestaan. 

Langzaam maar zeker neemt de concurrentie van de luchtvaart toe en in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de schepen alleen nog in gebruik als cruiseschepen. De tijd is dan rijp voor de nieuwe bestemming van de Wilhelminapier als woon-, werk- en recreatiegebied.