Architect

Biography

Remment Lucas Koolhaas (1944) is de zoon van de schrijver en filmcriticus Anton Koolhaas. Hij studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en werkte als journalist bij de Haagse Post voordat hij in 1968 werd toegelaten tot de Architectural Association School in Londen. In 1972 begon Koolhaas met zijn studies aan de Cornell University en het Institute for Architecture and Urban Studies in New York. In '75 richtte hij met architect Elia Zenghelis en beeldend kunstenaars Zoe Zenghelis en Madelon Vriesendorp het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op. In Nederland realiseerde Koolhaas onder andere het IJplein in Amsterdam-Noord, de nieuwbouw voor de Tweede Kamer en het Nederlands Dans Theater in Den Haag. 

In 1992 brak hij internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Vanaf dat moment maakte hij naam met projecten in Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan. In 2005 ontving hij met OMA de European Union Prize for Contemporary Architecture/Mies van der Rohe Award voor het ontwerp van de Nederlandse ambassade in Berlijn. 

Vooralsnog vormt het gebouw van de CCTV in Beijing, twee torens met een zwevende verbinding, het meest spraakmakende ontwerp van Koolhaas / OMA. Eind jaren 90 richtte Koolhaas AMO op, een eigen researchinstituut dat (vooral) samenwerkt met de Harvard Design School in Massachusetts. AMO houdt zich bezig met ondermeer identiteit, cultuur en organisatie en is betrokken bij projecten voor Prada, Schiphol en de visuele communicatie rond de Europese Unie.

Photo: OMA / Dominik Gigler