De Rotterdam

Vertical City

Met het grootste nieuwbouwproject van Nederland, De Rotterdam, ontwierp OMA/Rem Koolhaas de eerste vertical city. Vrij vertaald: een gebouw van 150 meter hoog dat uit drie met elkaar verbonden torens bestaat. Verbindingen die zich op verschillende niveaus bevinden en die bijdragen aan de dynamiek van het gebouw.

Koolhaas: “We zijn tien jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het gebouw.”
Rem Koolhaas is oprecht blij met de realisatie van De Rotterdam. Hij heeft er een kunst van gemaakt om in een land waar het aantal vlakke vierkante meters beperkt is de ruimte in de hoogte te zoeken. En te vinden. 

"De Rotterdam is een overtuigend ontwerp", aldus Koolhaas. "Het fascinerende is dat het weliswaar een heel groot gebouw is, maar dat het is opgebouwd uit kleine stukken die samen een spannend geheel vormen. Dit in tegenstelling tot vele andere gebouwen in Rotterdam die puur op zichzelf staan. Het gebouw De Rotterdam heeft een ambitieus programma: het is een woongebouw, een werkgebouw, een gebouw waar je kunt recreëren en het is een hotel. Voor elk onderdeel apart is gekeken hoe de omstandigheden, de ligging en het uitzicht het beste kunnen worden benut. Zo krijgt ieder onderdeel een eigen karakter.”

Dagelijks zullen 3.000 tot 4.000 mensen De Rotterdam fulltime gebruiken. Met 240 appartementen, verdeeld over 35.000 m2. Met 60.000 m2 kantoorruimte. Met een viersterrenhotel waar 285 kamers 19.000 m2 in beslag nemen. Met een afgesloten parkeergarage van 25.000 m2 die ruimte biedt aan 684 auto’s. En met nog eens 3.500 m2 waar conferentieruimtes, winkels, restaurants en cafés zullen verschijnen. Kortom: een gebouw dat internationaal tot de verbeelding spreekt.

Foto: Bart van Hoek